iStock

15 ΚΟΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ένας ερευνητής που μελετά τη μακροζωία ανά τον κόσμο κατέληξε στα 15 στοιχεία που έχουν κοινά οι πιο ευτυχισμένοι υπερήλικες.

«Χρόνια πολλά» είναι η βασίλισσα των ευχών. «Να τα εκατοστίσεις» ευχόμαστε σε όποιον έχει γενέθλια. «Με υγεία» είναι αυτό που συνήθως ακολουθεί. «Και ευτυχία» συμπληρώνω πάντα εγώ, διαφορετικά τι νόημα έχει; Πραγματική ευλογία είναι να ζεις μέχρι τα 100, υγιής και ευτυχισμένος, σωστά; Γίνεται, όμως;

Ο Dan Buettner δηλώνει εξερευνητής και ερευνητής μακροζωίας. Είναι βραβευμένος δημοσιογράφος και παραγωγός, συνεργάτης του National Geographic και συγγραφέας διάφορων bestsellers, μεταξύ των οποίων του «The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest».

Μιλώντας για Blue Zones, ο Buettner αναφέρεται στις 5 περιοχές όπου οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως ζουν οι πιο υγιείς άνθρωποι του κόσμου και αυτοί που φαίνεται να ζουν περισσότερα χρόνια. Τα μέρη αυτά είναι:

 1. Η Ικαρία στην Ελλάδα
 2. Τα νησιά Οκινάουα στην Ιαπωνία
 3. Το χωριό Ολιάστρα στη Σαρδηνία
 4. Η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
 5. Η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα

Για να πραγματοποιήσει τις έρευνες και να καταλήξει στα συμπεράσματά του, τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει και στο ντοκιμαντέρ «Live to 100: Secrets of the Blue Zones» του Netflix, ο Buettner συνεργάστηκε με τον διευθυντή του τμήματος ερευνών του Gallup National Health and Well-Being Index, Dan Witters. Μαζί προσπάθησαν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά των πιο ευτυχισμένων κατοίκων στα μέρη αυτά.

«Ο Witters μου είπε ότι η αυθεντική ευτυχία προκύπτει από ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων παραγόντων που σχεδόν πάντα εμφανίζονται ως πακέτο», σημειώνει ο Buettner. «Το σύμπλεγμα αυτό σύμφωνα με τον ίδιο αποτελείται από 15 βασικά στοιχεία», συνεχίζει και τα παρουσιάζει ένα προς ένα παρακάτω. Διακρίνεις κάποια από αυτά στη δική σου ζωή;

Τα 15 κοινά που έχουν οι ευτυχισμένοι υπερήλικες ανά τον κόσμο
iStock

15 στοιχεία που διακρίνουν όσους ζουν με ευτυχία

 1. Διαχειρίζονται τα οικονομικά τους καλά και ζουν με αυτά που έχουν. Έχουν, δηλαδή, αρκετά χρήματα για να κάνουν αυτά που θέλουν. Ας μην ξεχνάμε τι περιλαμβάνει μια ευτυχισμένη ζωή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: υγεία, οικονομική άνεση, γνώσεις, καλές σχέσεις και μια ικανοποιητική σταδιοδρομία. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ευτυχίας είναι σταθερά η Φινλανδία, η οποία είναι και μια από τις χώρες με την υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
 2. Θέτουν στόχους και τους επιτυγχάνουν συστηματικά. Έχουμε εξηγήσει σε παλαιότερο άρθρο πως η ευτυχία συνδέεται με την επιτυχία στους στόχους που βάζουμε: οι στόχοι βελτιώνουν βραχυπρόθεσμα τη διάθεση και τη συνολική ευεξία μας. Χάρη στο αίσθημα κατεύθυνσης που μας δίνουν, αποκτούμε περισσότερη αισιοδοξία. Όταν τους πετυχαίνουμε, συχνά αγγίζουμε την ευτυχία!
 3. Βρίσκουν πάντα χρόνο για εκδρομές και ταξίδια με οικογένεια και φίλους.
 4. Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάθε μέρα.
 5. Νιώθουν ασφαλείς μέσα στην κοινότητά τους.
 6. Μαθαίνουν κάτι νέο ή ενδιαφέρον κάθε μέρα.
 7. Έχουν κάποιον στη ζωή τους που τους ενθαρρύνει να είναι υγιείς (βλ. και έρευνα σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο).
  Τα 15 κοινά που έχουν οι ευτυχισμένοι υπερήλικες ανά τον κόσμο
  iStock
 8. Τρώνε υγιεινά κάθε μέρα. Μάλιστα, σε παλαιότερο άρθρο θα βρεις τα 8 μαγειρικά μυστικά που ο Buettner συγκέντρωσε από τις Μπλε Ζώνες, τα οποία χαρίζουν μακροζωία.
 9. Τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον τέσσερις ημέρες της εβδομάδας.
 10. Επισκέπτονται τον οδοντίατρο μία φορά ετησίως. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η καλή στοματική υγιεινή δεν περιορίζεται στα δόντια σου, μα μπορεί να σε προφυλάξει και από καρδιαγγειακά νοσήματα.
 11. Βοηθούν και στηρίζουν την κοινότητά τους εθελοντικά (και επαινούνται γι’ αυτό). Θυμάστε τους «Υπερ-Γείτονες» στο Παρίσι και πόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθουν από τότε που ξεκίνησαν να ασχολούνται με τα κοινά της συνοικίας τους;
 12. Δεν καπνίζουν.
 13. Έχουν κανονικό, υγιές βάρος.
  Τα 15 κοινά που έχουν οι ευτυχισμένοι υπερήλικες ανά τον κόσμο
  iStock
 14. Ασκούνται τουλάχιστον για 30 λεπτά, τουλάχιστον 3 φορές εβδομαδιαία. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για την άμεση σύνδεση σωματικής άσκησης και ευτυχίας, χάρη στην παραγωγή των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας».
 15. Είναι δραστήριοι και παραγωγικοί κάθε μέρα. Θυμήσου το Nagomi των Ιαπώνων. Τον τρόπο ζωής που προάγει τη συναισθηματική ηρεμία και τη σωματική ευεξία και που μεταξύ άλλων καλεί το άτομο να είναι σωματικά δραστήριο, κάνοντας αυτό που αγαπά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.