ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Με ποιους τρόπους επηρεάζει η αφρικανική σκόνη την υγεία μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Οι υπεύθυνοι φορείς δίνουν τις απαντήσεις.

Τις τελευταίες δύο μέρες τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ντυθεί στα... κόκκινα. Όχι λόγω Πάσχα, αλλά εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει το μπλε του αττικού ουρανού.

Αναρτήσεις και stories με το απόκοσμο θέαμα κατακλύζουν τα κινητά μας κι εμείς εδώ και δύο μέρες δεν λέμε να σταματήσουμε να βήχουμε. Μπορεί το θέαμα να είναι εντυπωσιακό και να θυμίζει σκηνικό της ταινίας Αποκάλυψη Τώρα, αλλά ταυτόχρονα η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε ενέχει κινδύνους για την υγεία μας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση σήμερα (24/04), καθώς οι άνεμοι θα τη μεταφέρουν προς το Αιγαίο. Την Πέμπτη (25/04) οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

αφρικανική σκόνη
AP Photo/Petros Giannakouris

Πώς επηρεάζει η αφρικανική σκόνη την υγεία μας

Όπως εξηγεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε ανακοίνωσή της, δεν είναι ασυνήθιστο η Ελλάδα να επηρεάζεται από την αφρικανική σκόνη. Ωστόσο, «αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί να συμπαρασύρει ρύπους από την ατμόσφαιρα».

αφρικανική σκόνη
AP Photo/Petros Giannakouris

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία απαριθμεί αρκετές από τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας. Ποιες είναι αυτές;

  • Επιδράσεις στο αναπνευστικό: Τα σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, ακόμη και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων.
  • Αλλεργίες & ερεθισμός: Ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει κάτι από αυτά τις τελευταίες μέρες. Επιπλέον, η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ενώ σε άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.
  • Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό: Τα σωματίδια που έβαψαν κόκκινο τον ουρανό μας μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Τι συμβαίνει με το ανοσοποιητικό: «Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών», αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, η έκθεσή μας στην αφρικανική σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και άλλες ασθένειες.

Η αφρικανική σκόνη στην Αργολίδα
VASILIS PAPADOPOULOS/EUROKINISSI

Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της

Η ΕΠΕ υπογραμμίζει ότι «η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου». Αναφέρει, επίσης, ότι στις μεσογειακές χώρες (άρα και στην Ελλάδα) εκτιμάται ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

iStock

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι αρμόδιοι φορείς συστήνουν να αποφύγουμε τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και την παραμονή σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Μπορούμε, επίσης, να φορέσουμε μάσκα και φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους κρατάμε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά κι αν διαθέτουμε, χρησιμοποιούμε καθαριστές αέρα.

Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να τηρούν τις παραπάνω συστάσεις. Τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, τονίζει το Υπουργείο Υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.