iStock

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

Σύμφωνα με έρευνες, αξίζει να γιορτάζουμε τις μέρες των Χριστουγέννων για έναν πολύ σημαντικό λόγο.

Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς, συγκίνησης και επανένωσης με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Σε άλλους οι γιορτές όχι μόνο δεν φέρνουν χαρά αλλά αντίθετα, προκαλούν μελαγχολία, θλίψη και αισθήματα μοναξιάς. Κάποιοι έχουν συγκεκριμένους λόγους, που θέλουν ειδική αντιμετώπιση, όπως είναι το πένθος. Μερικοί πάλι βρίσκονται κάπου στη μέση, αντιμετωπίζοντας το εξής δίλημμα: Έχει νόημα να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Στο σημείο αυτό απάντηση έρχεται να δώσει η επιστήμη: Έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που γιορτάζουν «κάτι» είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν γιορτάζουν τίποτα.

Πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που «συμμετέχουν» στις γιορτές

Ο Matthew Killingsworth, υπότροφος του ιδρύματος Robert Wood Johnson Health and Society και ερευνητής της ευτυχίας, έχει συλλέξει στοιχεία από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους οι οποίοι αναφέρουν πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται σε τυχαία επιλεγμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Αυτό που διαπίστωσε με βάση τα δεδομένα ήταν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στις γιορτές από ό,τι συνήθως.

γιορτές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, «η ημέρα των Χριστουγέννων, αν και δεν γιορτάζεται από όλους, είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα του έτους με σημαντική διαφορά». Λίγο πιο κάτω, διαβάζουμε ότι «φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι στις γιορτές ή ότι είμαστε όσο ευτυχισμένοι θα μπορούσαμε να είμαστε, αλλά η δυστυχία των γιορτών είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ένας από τους κύριους είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους φίλους και την οικογένειά μας σε αυτές τις γιορτές και, όπως αποδεικνύεται, αυτό αποτελεί ισχυρό θετικό προγνωστικό παράγοντα της ευτυχίας μας».

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE ανέλυσε 700 εκατομμύρια λέξεις, φράσεις και θεματικές ενότητες από μηνύματα 75.000 εθελοντών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λέξεις με θετικό πρόσημο, όπως «Σαββατοκύριακο», «καφές», «διακοπές» και «νόστιμο», σημειώνουν υψηλά ποσοστά θετικών συναισθημάτων.

Γιορτές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όσοι στολίζουν είναι πιο «ανοιχτοί» στην κοινωνικοποίηση

Τέλος, ακόμη και το αν θα στολίσουμε ή όχι το σπίτι μας παίζει τον ρόλο του. Παλαιότερη έρευνα που από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Psychology έχει δείξει ότι ο εορταστικός στολισμός δείχνει στους γείτονές μας ότι είμαστε προσιτοί και φιλικοί, ανοιχτοί στην κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία νέων φίλων.

Δεν ξέρουμε αν ανήκετε σε εκείνους που μισούν τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς αλλά αν δεν είχατε σκεφτεί την κοινωνική διάσταση των γιορτινών ημερών αλλά ακόμα και των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.