Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι το κεφάλι σου θα «εκραγεί» από την υπερβολική σκέψη; Ταλαιπωρείσαι από το λεγόμενο «overthinking» και καμία μέθοδος που έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να σε ανακουφίσει; Δοκίμασε κάποια από τις παρακάτω ιαπωνικές τεχνικές και μπορεί να δεις οφέλη που δεν φαντάζεσαι.

Wabi sabi. Nagomi. Kakeibo. Boketto. Natsukashii. Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει κάποιες από αυτές τις λέξεις. Πρόκειται για φιλοσοφίες και πρακτικές που προέρχονται από τη μακρινή Ιαπωνία, τη χώρα που μας μαθαίνει από μυστικά μακροζωίας μέχρι αρχές για να διατηρούμε το σπίτι μας σε τάξη.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Ιάπωνες είναι από τους πιο φιλοσοφημένους λαούς. Βρίσκουν ομορφιά στην ατέλεια, εκτιμούν τις εμπειρίες που έχουν βιώσει και νιώθουν χαρά και ευγνωμοσύνη για το παρελθόν. Εμπνευσμένες από την ιαπωνική κουλτούρα, οι παρακάτω τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και στον δυτικό κόσμο, βοηθώντας μας να σταματήσουμε την υπερβολική σκέψη και υπενθυμίζοντάς μας την αξία του slow living.

5 τεχνικές για να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη

– Shouganai: Για να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη, αποδεχτείτε όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε

«Shouganai» σημαίνει «είναι αυτό που είναι» (ή όπως λέμε «it is what it is») ή «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς». Είναι μια έκφραση που δηλώνει την αποδοχή μιας κατάστασης που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, προτρέποντάς μας να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Όπως διαβάζουμε, πρόκειται για μια έννοια βαθιά ριζωμένη στην ιαπωνική κουλτούρα και νοοτροπία.

– Shinrin-Yoku: Περάστε χρόνο στη φύση

Το «Shinrin-yoku» περιγράφεται ως «η δράση της βουτιάς στη φύση» και θεωρείται μια συνήθεια με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του στρες, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το να βρισκόμαστε στη φύση μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του μυαλού και στη μείωση των υπερβολικών σκέψεων παρέχοντάς μας ένα ήρεμο περιβάλλον.

υπερβολική σκέψη
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Zazen: Ο καθιστικός διαλογισμός αντιμετωπίζει την υπερβολική σκέψη

Το «Zazen» αναφέρεται στον καθιστικό διαλογισμό και προέρχεται από τις λέξεις «Zα» (που σημαίνει κάθομαι) και «Zεν» (που σημαίνει διαλογίζομαι). Αυτή η διαλογιστική πρακτική βοηθάει στην ηρεμία του μυαλού, την παρατήρηση των σκέψεων και τη σταδιακή μείωση της συνήθειας της υπερβολικής σκέψης.

– Gaman: Η αρετή της υπομονής μάς βοηθάει στις δύσκολες στιγμές

Το «Gaman» αφορά την αντιμετώπιση των δύσκολων στιγμών με αξιοπρέπεια. Ο όρος μεταφράζεται γενικά ως «επιμονή», «υπομονή» ή «ανοχή», και δηλώνει ότι πρέπει να υπομένουμε τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό να προχωράμε παρά τις αντιξοότητες, ακόμα κι αν κάνουμε ένα βήμα τη φορά.

– Ikebana: Η τέχνη της ανθοδετικής

Το «Ikebana» είναι η τέχνη της όμορφης τοποθέτησης κομμένων βλαστών, φύλλων και λουλουδιών σε βάζα και άλλα δοχεία, η οποία έχει αναπτυχθεί στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια. Οι τρεις αρχές της «Ikebana» είναι η σιωπή, ο μινιμαλισμός και η έμφαση στο σχήμα. Κάθε φορά που εξασκεί κανείς αυτή την τέχνη είναι πλήρως αφοσιωμένος στο παρόν, εστιάζοντας στη δημιουργία. Έτσι, το μυαλό ηρεμεί από τις ανησυχίες και την υπερβολική σκέψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.