iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Σαφέστατα η απώλεια βάρους δεν είναι ο μόνος λόγος να κάνεις γυμναστική. Αν όμως θέλεις να αδυνατίσεις, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στα είδη της άσκησης που καίνε τις περισσότερες θερμίδες.

Όταν τρέχεις στο διάδρομο, κάνεις ποδήλατο ή κοπανιέσαι στο ελλειπτικό του γυμναστηρίου, δεν μπορείς να μην προσέξεις τη μικρή οθόνη μπροστά σου που φροντίζει να σου υπενθυμίσει πόσες θερμίδες έχεις κάψει. Ο εν λόγω αριθμός ανεβαίνει βασανιστικά αργά και σίγουρα είναι ικανοποιητικός μόνο αφού έχεις ιδρώσει από πάνω μέχρι κάτω, διάστημα που συνήθως ισοδυναμεί με τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης.

Το πόσες θερμίδες καίει κανείς με την άσκηση είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον στοιχείο αλλά όχι ο μοναδικός δείκτης που καθορίζει την αποτελεσματικότητα μιας προπόνησης. Επίσης, ο αριθμός των θερμίδων που θα χάσει κάποιος κατά την άσκηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η ένταση της γυμναστικής. Ωστόσο, επειδή αρκετοί άνθρωποι αθλούνται με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους αναφέρουμε παρακάτω πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις σε γενικές γραμμές, με κάθε είδος άσκησης.

Πόσες θερμίδες καίει κάθε είδος άσκησης;

– Το σχοινάκι δεν είναι μόνο για παιδιά

Το σχοινάκι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά είδη άσκησης που βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία και γυμνάζει όλο το σώμα. Ανήκει στην αερόβια δραστηριότητα και μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε λίπος. Ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 70 κιλά μπορεί να χάσει 372-440 θερμίδες αν κάνει σχοινάκι μέτριας έντασης για 30 λεπτά.

– Δοκίμασε το στατικό ποδήλατο

Η ποδηλασία είναι, επίσης, μια πολύ ωφέλιμη μορφή σωματικής άσκησης. Εκτός από τις διαδρομές στη φύση που μπορούμε να κάνουμε με το ποδήλατο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του στατικού ποδήλατου στο γυμναστήριο. Και πάλι η απώλεια θερμίδων εξαρτάται από την ένταση, όμως ένα άτομο περίπου 70 κιλών μπορεί να κάψει 250-380 θερμίδες σε μισή ώρα στατικού ποδηλάτου, αν κρατήσει έναν ρυθμό μέτριας έντασης.

άσκηση
iStock

– Το τζόκινγκ σύμμαχος στην καύση θερμίδων

Το αγαπημένο χαλαρωτικό τζόκινγκ, είτε το κάνεις στον διάδρομο είτε στην άμμο το καλοκαίρι, έχει οφέλη για τον νου και το σώμα και σε κάνει να νιώθεις ευφορία. Κάνοντας τζόκινγκ με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά (περίπου 8χλμ/ώρα) ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 70 κιλά μπορεί να χάσει 314-372 θερμίδες.

Αν πάλι δεν χάνεις βάρος παρόλο που τρέχεις, ίσως φταίει η διατροφή σου.

– Δυναμικό βάδισμα (κι ας μην του φαίνεται)

Στις μέρες μας, που ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μάστιγα, το περπάτημα σχεδόν συνταγογραφείται. Το δυναμικό βάδισμα ή δυναμικό περπάτημα είναι η ιδανική εναλλακτική για τα άτομα που δεν αγαπούν ή δεν μπορούν λόγω τραυματισμών να τρέξουν. Και πάλι ένα άτομο 70 κιλών μπορεί να κάψει με δυναμικό περπάτημα γρήγορου ρυθμού (περίπου 7,2 χλμ/ώρα) 314-372 θερμίδες ανά ώρα.

– Ο χορός συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Επίσης, ο χορός δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που ωφελεί κάθε πλευρά της ύπαρξής μας –και μάλιστα σε κάθε ηλικία– αλλά και ένα είδος άσκησης που μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Εκτιμάται ότι 30 λεπτά χορού υψηλής έντασης ισοδυναμούν με την απώλεια περίπου 200 θερμίδων.

άσκηση
iStock

– Και η γιόγκα βοηθάει

Τέλος, η γιόγκα φημίζεται για τα οφέλη της σε σώμα και μυαλό και συνιστάται σε ανθρώπους που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Το είδος της γιόγκα που θα κάνει κάποιος καθορίζει μεταξύ άλλων και το πόσες θερμίδες θα κάψει. Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών που κάνει «Hatha yoga» –είδος γιόγκα που γίνεται με πιο αργό και πιο ελεγχόμενο ρυθμό– μπορεί να χάσει περίπου 90-150 θερμίδες σε μια 30λεπτη συνεδρία ενώ με την «Power Yoga» 150-250 θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι θερμίδες δεν είναι το παν

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο αριθμός των θερμίδων που καίμε δεν αντικατοπτρίζει τι χρειάζεται το σώμα μας. Μπορεί, δηλαδή, να κάψουμε περισσότερες θερμίδες κάνοντας τζόκινγκ αλλά να στερηθούμε τη βελτίωση της ισορροπίας και της ευλυγισίας που θα μας προσέφερε μια συνεδρία γιόγκα.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, το καλύτερο πρόγραμμα προπόνησης είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και σίγουρα δεν αξίζει να το θυσιάζουμε για χάρη της απώλειας περισσότερων θερμίδων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.